TEMA: William Morgan, förkämpe för yttrandefriheten.

morgan_williamWilliam Morgan föddes i Culpepper, Virginia 1774. Han var gift med Lucinda och de hade två barn. Han var bosatt i New York fram tills sitt försvinnande 1826. Mordet på honom antände en kraftfull rörelse mot frimurarna, som var väldigt inflytelserik i USA under den tiden. Morgan hade som avsikt att publicera en bok där han skulle exponera Frimureriets hemligheter för det amerikanska folket. Men detta skulle komma sig vara lättare sagt än gjort. Han arresterades på falska anklagelser och han försvann strax efter, Han blev kidnappad och dödad av frimurarna från västra New York. Påståendena kring Morgan försvinnande och död utlöste en folkstorm och inspirerade New York politikern Thurlow Weed att grunda Anti-Masonic Party som skulle bli en motkraft till frimurare som president Andrew Jacksons.

Tillsammans med hjälp av tidningsredaktören David Miller skulle Morgan publicera den avslöjande boken om frimureriets ritualer och hemligheter. När det blev känt med publiceringen försökte frimurarna med alla medel stoppa tryckningen. Frimurarna lyckades att sätta eld på Millers tidningsredaktion morgan_bookoch tryckeri, men boken blev trots alla försök att stoppas tryckt och utgiven. Den 11 september 1826 greps Morgan för påhittade anklagelser om klädstölder och uteblivna betalningar, han sattes i fängelse tills beloppet hade betalas, detta för att misskreditera William Morgan. När Miller fick kännedom om detta begav sig han till fängelset för att betala beloppet och säkra Morgans frigivning. Dagen därpå den 12:e september är den sista dagen Morgan synes i liv.
Det finns motstridiga redogörelser för vad som verkligen hände den dagen. Den allmänt accepterade versionen av händelserna är att Morgan kidnappades och togs till en båt och i mitten av Niagara floden, kastas överbord och drunknade. I oktober 1827 hittades en förmultnas kropp upp på stranden av Lake Ontario. Så småningom grips frimuraren Eli Bruce som var sheriffen vid Niagara County och han döms för inblandning i Morgans försvinnande till 28 månader i fängelse.Tre andra frimurare, Loton Lawon, Nicholas Chesebro och Edward Sawyer dömdes för att ha deltagit i kidnappningen. William Morgan’s bok blev en bästsäljare på grund av uppståndelsen av hanns försvinnande och död.
Omständigheterna kring Morgan försvinnande och den minimala straffen emot hans kidnappare och mördare orsakade allmän vrede och han blev en symbol för yttrandefriheten och den fria pressen. 1848 erkände Henry L. Valance på sin dödsbädd att han deltagit i mordet på William Morgan. Stora protester mot frimurarna ägde rum i New York och andra delstater. Thurlow Weed och Anti-Masonic Party fick stöd av betydande politiker som William H. Seward och Millard Fillmore.
Den 13 september 1882 fick National Christian Association uppdrag och uppfördes en staty till minne av William Morgan i Batavia kyrkogården, New York.william_morgan_staty

Skriften på monumentet lyder:

Helig till minne av William Morgan, född i Virginia, en kapten i 1812 års krig, en respektabel medborgare i Batavia, och en martyr för den fria skrivning, tryckning och talade sanning. Han fördes bort från nära denna plats i år 1826, av frimurare och mördade för att han avslöjade deras hemligheter.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s