TEMA: Kenneth Noye, frimurare och mördare

kenneth-noye-pic-pa-418028510Kenneth Noye (född 24 maj 1947) är en brittisk mördare och frimurare som blev känd för att kallblodigt mördat den 21 årige Stephen Cameron och polismannen John Fordham. 

Noye var inblandad i grov ekonomisk brottslighet och penningtvätt från ett rån 1983. Under tiden man undersökte hans del i rånet högg Noye ihjäl polismannen John Fordham under ett spaningsuppdrag som gjordes mot Noye i hans hem. Noye frikändes för detta mord på grund av hans lyckade bevisning att det skett i självförsvar. 1986 dömdes Noye till 14 års fängelse för att hanterat stulet guld. Han släpptes ut redan 1994, efter att ha avtjänat åtta år av sitt straff.

Stephen_Dani                     John_Fordham

Drygt ett år senare 1996 blev Kenneth Noye inblandad i ett bråk med 21-åriga bilisten Stephen Cameron(bild vänster) på motorväg M25. Under vad som beskrevs som ett vansinnes dåd dödade Noye Cameron med en kniv. Noye flydde omedelbart ur landet och en massiv polisjakt startades. År 1998 ledde spåren polisen till Spanien dit Noye flytt och där kom han slutligen att gripas. Stephen Camerons 17-åriga flickvän Danielle Cable som bevittnat vansinnesdådet på sin pojkvän kom också att identifiera Noye. Trots den uppenbara risk det medför att vittna mot en frimurare, valde hon ändå att vittna mot Noye, som vid rättegången försökte återigen att åberopa självförsvar. Denna gång dömdes han till livstids fängelse för mord. Daniella Cable fick en ny identitet och vittnesskydd. Ett annat ögonvittne till händelsen, Alan Decabral sköts till döds i sin bil i Ashford, Kent, den 5 oktober 2000. article_noyeKenneth Noye blev frimurare 1980 och var medlem av frimurarlogen Hammersmith i London.